Управителката на ВиК-Благоевград: Хората в Рибново са подведени, вината за безводието не е наша

Управителят на ВиК - Благоевград, снимка: Infomreja.bg, архив

Проблемът с безводието в гърменското село Рибново се очаква да бъде решен до края на седмицата. Но за съжаление отново временно. Дотогава се очаква да се размрази 30-сантиметровата ледена покривка върху водохващането, с което от няколко дни са се заели служители на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, както и местни жители.

От водното дружество апелират хората да не използват за известно време чешмите, докато резервоарът се напълни, за да може след това с режимно подаване живителната течност да стигне до всеки дом, макар и за определени часове.

Според управителката на ВиК, инж. Росица Димитрова, хората в Рибново, които тази сутрин излязоха на протест, са подведни, тъй като не дружеството, а общинското ръководство в Гърмен носи отговорност за случващото се.

„Явно кметът Минка Капитанова вече е започнала предизборната си кампания и е организирала народното недоволство. Истината обаче е друга – че проблемът е заради безхаберието на Община Гърмен“, коментира на нарочна пресконференция Димитрова.

Проблемът с водоснабдяването на Рибново е от години. Пресъхването на чешмите вече е обичайно явление и по всичко личи, че на този етап е неизбежно. Миналото лято картината беше същата, сега се повтаря отново.

Първият етап от проекта бе готов през 2012 г. и тържествено открит по времето на бившия кмет Ахмед Башев, а четири години по-късно активите на съоръженията са предадени в ръцете на Общината. „Отговорност на кметската управа е да довърши втория етап на проекта с изграждането на около 3 км водопровод с две водохващания и така проблемът ще се реши окончателно“, увери шефката на водното дружество. Тя недоумява защо в тази посока не се предприемат никакви стъпки.  

За ситуацията в Гърменско, от ВиК-Благоевград, са уведомили Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общината обаче трябва сама да изготви проект за довършването на втория етап, който да предостави за одобрение във ВиК-дружеството, след което да кандидатства за финансиране.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK