За 12-а поредна година в Кюстендил стартира „Панагия – Въздигане на хляба“

Снимки: Infomreja.bg

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване

За 12-а поредна година в дните 14-15 август 2019 г. в Кюстендил се провежда културния форум „Панагия” – Въздигане на хляба. Организатор е Община Кюстендил, като в празника се представя българската православна традиция и изкуство, съпътстван от изобилно хлебно изложение.

Програмата стартира на 14 август в село Раждавица, където ще бъде направено традиционно замесване на Богородичен хляб в черквата „Успение Богородично“.

На следващия ден в градинката пред Обреден дом, Кюстендил ще бъде показано изложение на обредни хлябове, приготвени от читалищата в региона.

Отново центърът на областния град ще бъде осеян със занаятчии, атрактивни щандове и много настроение за всички жители и гости на града. 

“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.

 “Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция.

На празника “Панагия” - Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.

Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на ”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство.

Един ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.

В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK