За 11-а поредна година на празника Света Петка мюсюлмани и християни се събраха на общ курбан в Скребатно

От дясно наляво: Кметът на Балдево - Илиана Гюрнева, Здравка Чимева и кметът домакин Дани Пидева със свещениците, които отслужиха празничната служба в храма "Света Параскева" в Скребатно, снимка: Infomreja.bg

И тази година на днешния голям християнски празник Петковден църквата "Света Параскева" в гърменското село Скребатно по случай храмовия празник се изпълни с миряни, дошли от целия регион да почетат празника и да се помолят със свещички в ръце пред иконата на света Параскева за здраве и благоденствие на семействата си.

По традиция с пълен автобус от Благоевград пристигнаха и жените отпълен автобус от Блаоге и тази година с пълен автобус от Благоевград пристигнаха и жените  от Сдружение "Ние, жените", водени от сърцатата Здравка Чимева.

С  автобус кметът на гърменското село Балдево, Илиана Гюрнева, доведе да се черкуват в църквата "Света Параскева" в Скребатно и да похапнат от вкусния курбан и възрастните жени от селото й.

Две агнета, закупени от жените в Скребатно, бяха заклани, сготвени и осветени за курбана в църквата "Света Параскева“ в Скребатно, от който за здраве похапнаха на общата трапеза и християни, и мюсюлмани.

Евродепутатът Асим Адемов, кметът на общината Минка Капитанова, кметове от населените места в община Гърмен и много приятели на Скребатно от региона бяха сред празнуващите днес.

Чаровната кметица на Скребатно, Даниела Пидева, благодари на общинския кмет Минка Капитанова и на ръководството на благоевградското сдружение за оказаната им финансова помощ и тази година хубавият празник в селото да го има, защото той се смята за символ на обединението и взаимното уважение между християни и мюсюлмани.

"Това е едно от най-хубавите събития в нашето село. Тук живеят повече мюсюлмани, християните са съвсем малко, но на храмовия празник на църквата "Света Петка" всички се събираме и си засвидетелстваме взаимно уважение към общите ни традиции, които празнуваме заедно", заяви кметът Даниела Пидева, която поведе и дългото хоро, което се изви на площада.

Празникът в Скребатно продължи през целия ден с музика и веселие.

Преди 11 години започналата да се руши църква „Света Параскева“ в Скребатно събра местните жители заедно с представителки на "Ние, жените" и бе направен основен ремонт на светата обител, от двора на която се вижда като на длан цялото село Скребатно.

Църквата "Св. Параскева" в село Скребатно е построена през 1835 година. Тя е една от най-старите в Неврокопската епархия. Изографисана е от известните бански зографи Молерови. Всяка година храмовият празник на църквата се превръща в празник на селото и родов събор на жителите и потомците на местните жители.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Евродепутатът Асим Адемов, кметът на община Гърмен Минка Капитанова и кметът на с. Хвостяне Сейхан Ахмедов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Кметът на Скребатно, Даниела Пидева, през целия ден не подви крак и като добра домакиня посрещаше и изплащаше многото гости, снимка: Infomreja.bg
Църквата "Света Параскева" в село Скребатно, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

ВМРО09:27 - 16.10.2017
те помаците за аванта и дупе дават
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK