За 11-а поредна година християни и мюсюлмани правят курбан в Скребатно на Петковден

Снимка: Infomreja.bg, архив

В събота, на 14. октомври, точно на християнския празник Петковден и по случай храмовия празник на църквата в гърменското село Скребатно „Света Параскева“ християни и мюсюлмани от селото и региона ще се съберат традиционно на обща трапеза за единадесета поредна година за да празнуват заедно.

Двете агнета, които ще бъдат пренесени за курбана на храмовия празник на местната църква, са вече платени и закупени от жените в селото-християнки и мюсюлманки, начело с кметицата Даниела Пидева.

"С помощта на община Гърмен и Фондация "Ние, жените" ще купим две агнета, от които ще приготвим курбан за здраве на всички. Това е едно от най-хубавите събития в нашето село. Тук живеят повече мюсюлмани, християните са съвсем малко, но на храмовия празник на църквата "Света Петка" всички се събираме и си засвидетелстваме взаимно уважение към общите ни традиции, които празнуваме заедно", споделя дни преди големия празник кметът на Скребатно - Даниела Пидева.

„Празникът ни ще продължи през целия ден с музика и веселие. Очакваме много гости както от Благоевград и областта, така и от региона ни.“

Традиционно ще присъстват Асим Адемов, който сега е евродепутат, кметът на общината - Минка Капитанова, кметове на съседните населени места, общински съветници приятели на Скребатно и много други, допълни още младата и красива кметица.

Църквата "Св. Параскева" в село Скребатно е построена през 1835 година. Тя е една от най-старите в Неврокопската епархия. Изографисана е от известните бански зографи Молерови. Всяка година храмовия празник на църквата в гърменското село се превръща в празник на селото и родов събор на жителите и потомците на местните жители.

Преди 11 години започналата да се руши църква „Света Параскева“ събра местните жени в благоевградската фондация „Ние жените“. Освен многото полезни срещи и съвместни празници и пикници с помоща на фондация и местните хора беше направен основен ремонт на светата обител от двора, на която се вижда като на длан цялото село Скребатно.

Покойният неврокопски митрополит Натанаил бе чест гост на храмовите празници преди и след ремонта на църквата, който специално бе канен да присъства от ръководството на фондация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK