Младежки обмен събра 70 младежи от 7 европейски държави в с. Абланица

Глобалната цел на проект „Богатство от различието“ е да спомогне за предотвратяване силната радикализация, ксенофобия, расизъм, тормоз и дискриминация като насърчи диалога между различните религии, етноси, общности с различен социален и културен статус.

Младежкият обмен се фокусира върху темите за общите ценности, свободата да бъдеш себе си, толерантността при приемането на различният и теб, зачитане правата на човека, желание за лична реализация и развитие.

Специфичните цели на проекта бяха постигнати като:

 1) се повиши информираността и познанията на участниците относно ценности, обичаи, традиции, бит и начин на живот на хората с различна религиозна принадлежност, етнически, социален и културен произход, политически възгледи и пол посредством методите на неформално образование – казуси, ролеви игри, сценки, симулации, разрешаване на казуси, драма методи и др. Чрез опознаването на непознати за тях култури, участниците в обменна осъзнаха  ограничаваща сила на предразсъдъците, предубежденията.

2) се формираха и повишиха комуникационните умения и компетенциите на младежите при решаване на конфликти, упражняваха чувството на емпатия, отговорност, критично мислене и медийна грамотност. Споделянето на добри практики, представяне на положителен житейски пример, натрупване на реален личен позитивен опит на младежите силно допринесе за една мултикултурна среда на доверие и уважение. Това спомогна за изграждане на адекватни умения за социално включване и дори надграждане с цел лидерство за социална справедливост.

3) се повиши интересът и готовността на младежите да използват свободното си време за спортни, културни и творчески активности. Дейностите по проекта разкриха предимствата на заниманията на открито, срещите с хора от заобикалящата те среда, оползотворяване на свободното време с занимания за развитие на духа и тялото.

Младежкият обмен събра 70 младежи от 7 европейски държави (България, Турция, Литва, Италия, Испания, Франция, Словакия) за период от 8 дни (9-18 Септември) в село Абланица, област Благоевград, България. Регионът е популярен с етническото си разнообразие, а самото село е с преобладаващо мюсюлманско население.

Участниците в обмена предварително бяха запознати с основната тема на проекта, предвидените дейности, както и изискванията за подготвителна дейност, активно включване в същинската част и необходимостта от разпространение на резултатите. Поради спецификата на темата за дискриминацията, всеки от участниците имаше своя позиция относно проблема, както и лична история, която да разкаже. Оказа се, че много повече от 50% от участниците са представители на малцинствени групи, мигрантски семейства или социално бедни домакинства.

Основните теми, които се обсъждат от дейностите по проекта: Работа с предразсъдъците; Дейности с фокус върху човешките права и отговорности; Презентации на традициите и многообразието; Активности, засягащи основните моралните човешки ценности; Занимания на открито; Тренинги за личностно израстване; Дискусии за предприемане на мерки за мултиплициране ефекта на проекта.

 Сътрудничеството и комуникацията с партньорите и други заинтересовани страни е значима предпоставка за постигане целите на проекта и качествено протичане на младежката мобилност.   Чрез дейностите по проекта се изгражда дискусионна платформа за взаимодействие и между-културен диалог между партниращите организации и така  се постави началото на нови бъдещи инициативи и проекти.

Дейностите по разпространение на резултатите спомагат за мултиплициране не въздействието и сред други младежи в страните партньори. Изградената Facebook страница постави началото на глобална инициатива за популяризиране и изпълване на заобикалящата ни среда и общ свят с толерантност и разбирателство, съпричастност и сътрудничество, равнопоставеност и равенство, съвместно съжителство в мир, уважение и взаимообогатяване, зачитане, признаване, приемане и приятелство сред младите хора, което ще привлече и нови партньори за бъдещи инициативи в тази насока.

Покрай интереса, който се провокира при опознаването на другите култури (най-вече Турция), участниците от проекта обсъждат актуални теми за световната политическа, икономическа и социална обстановка. Новите приятелства бяха добре примесени с усещането за придобития нов опит и знания. Емоцията е основният оттенък на всяка една от дейностите.

Един от участниците споделя, че не за първи път се замисля върху темата за дискриминацията над различните от него хора, но за първи път поглежда през тяхната призма. Друг казва, че се чувства горд, че тези хора са толкова силни. Трети се е научил да споделя повече своите тревоги и притеснения. А друг описва обмена с думата "Любов". Емоционалността и необходимостта да подадеш ръка за подкрепа са интересен ефект на проекта, което доказва, че заложените цели се постигат на висока степен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK