Ден за молитви и спомен за жертвите на пътя

Снимка: pravoslavie.bg

Днес е световният ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортните произшествия. Той се отбелязва всяка трета неделя от ноември, а в България идва само два дни след ужасяващата катастрофа край Микре. 

Денят се отбелязва по целия свят, за да си спомним за милионите убити, осакатени и ранени по пътищата по света заедно с техните семейства, приятели и много други засегнати, но и да благодарим на полицаите, пожарникарите, спешните медицински екипи, отзовали се на катастрофите.

От всички 28 държави членки на Европейския съюз България е най-опасната за пешеходци, пътници и шофьори. На първо място сме по брой жертви на 1 милион души население – по 98 на всеки 1 млн., по данни на Евростат за 2015 г. Втори са Латвия и Румъния с по 95. Топ 5 допълват Литва (83) и Хърватия (82).

Световният ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия се отбелязва от 1995 г. – тогава е Европейски ден за възпоминание, но след това той започва да се отбелязва от неправителствени организации от Африка, Южна Америка и Азия. В инициативите се включват папата и други религиозни водачи. 10 години след първото му отбелязване – на 26 октомври 2005 г. – световният ден е възприет от Генералната асамблея на ООН.

Днес и България ще го отбележи, а утре е ден на траур в Перник за жертвите от Микре.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK