ВАП възложи проверка за замърсяването на река Марица

Снимка: Infomreja.bg

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на животните

Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица.

Действията на прокуратурата са предприети  след самосезиране по повод публикации в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, вследствие на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави  намират смъртта си.

С оглед изнесените данни, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на околната среда и водите като национално богатство и достояние, жизненоважен ресурс, необходим за съществуването на животни, растения и хора,  са предприети от ВАП действия за опазване и възстановяване на околната среда и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването на водата за питейно – битови нужди.

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът  и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград с отровни вещества на 27.07.2020 год.

Проверката следва да установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на повторен подобен инцидент, както и какви действия са предприети за опазване и възстановяване на околната среда и водите, и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването водата за питейно – битови нужди.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на  животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура – Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните. От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура Димитровград в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на местопроизшествието  - „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK