Възстановяват монумента "Слишовска могила" край Трън

Снимки: ОА - Перник

Областна комисия "Военни паметници" заседава във връзка с подета инициатива на дружествата "Трънски глагоръц" и Трънско-културно просветно дружество "Руй" за реновация на паметника "Слишовска могила" в с. Слишовци, община Трън.

Представителите на двете сдружения изложиха идеята си за възстановяване на ценния монумент и запазване на неговата символика и история.
Членовете на комисията коментираха, че дейностите по възстановяване и укрепване могат да бъдат предприети след окончателното уточняване на статута на паметника. Тези действия трябва да бъдат предприети от община Трън, която стопанисва паметника.

Същото мнение изказаха директорът на Регионалния исторически музей – Перник Венцислава Крумова и началникът на отдел „Държавен архив” Перник Станислава Георгиева.
Заседанието излезе с решение да бъде извършена проверка относно статута на паметник "Слишовска могила". До тогава институциите, които имат информация за него и влизат в състава на Областната комисия "Военни паметници", ще трябва да представят своето виждане за бъдещата съдба на "Слишовска могила".

Монументът край с. Слишовци, в близост до ГКПП "Стрезимировци" и границата на страната ни с Република Сърбия, е висок 25-метра и първоначалната идея при построяването е той да бъде възпоменание за разкъсаните след Ньойския договор земи и семейства. На върха му е трябвало да бъде поставена камбана, чийто звън да напомня на братята и сестрите, останали зад граничната бразда, че болката им е споделена и родината им не ги е забравила. Кулата е завършена през 1953 г. и идеята е трансформирана като паметникът е превърнат в символ на антифашистката борба и вместо камбана, на върха е поставена петолъчка.

В Държавен архив Перник се съхранява документация за довършване на паметника, която датира от 1955 година и е в обем 33 листа. Тя е част от архивите на Околийски народен съвет на депутатите на трудещите се – град Трън. Съхраняват се още литографийни копия на проектно-сметната документация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK