Възраждат забравени занаяти в Кюстендил и Сурдулица

снимки: infomreja.bg

По 6 забравени занаята ще бъдат възстановени на територията на община Кюстендил и община Сурдулица, Сърбия. Това ще стане факт след старта на проект „Възродените традиции на Краище - фактор за устойчиво икономическо развитие”.

Водеща организация е Регионална занаятчийска камара с партньори Народно читалище „Светлина 1913“ - село Раждавица и Сурдулишки културен център - град Сурдулица, Сърбия.

Началото на изпълнението на проекта е  29.11.2014 г. , а крайният срок за изпълнение е 28.11.2015 г.

”Основната цел е да се съхранят, популяризират и развият местните народни художествени занаяти като част от културното наследство чрез разширяване, обогатяване, насърчаване на дейностите в традиционните фестивали в трансграничния регион”, обяви Даниела Стоянова, ръководител на проекта.

"Предвидено е участие в 4 събития от двете страни на границата - „Празник на черешата“ в Кюстендил, Фестивал „Краище“ в Босилеград, Сърбия, Фестивал „ Власинско лето“ - гр.Сурдулица, Сърбия и Фестивал „Балканска черга“ - с. Шишковци, общ.Кюстендил", обяви координаторът на проекта Борислав Крумов.

Предвидено е и закупуване на две шатри, които ще използват занаятчиите по време на четирите празника от двете страни на границата.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK