Възпоменателен митинг и курбан Куртулуш Байрам в село Абланица

снимки: личен архив

Най-новия мюсюлмански празник Куртулуш Байрам, въведен след 1989 г., отпразнуваха за 24-а поредна година мюсюлманите в различни гоцеделчевски села. Празникът бе почетен с възпоменания в памет на жертвите от Възродителния процес, поднасяна на цветя пред паметниците им, курбани и народно веселие.

За поредна година Куртулуш Байрам най-масово бе честван в хаджидимовското село Абланица, където специално за празненствата пристигнаха главният мюфтия Мустафа Хаджи и народният представител от ДПС Алиосман Имамов.

Възпоменателни слова, молитви и речи, с които Алиосман Имамов, кметът на Абланица Адем Арнаудов, местни ходжи и имами, както и гости на празника в Абланица припомниха събитията и жертвите на Възродителния процес, като си спомниха и за нощното бдение и осъмването на хората от цялото село Абланица на 29 декември 1989 година в очакване тогавашното правителство да гласува закона за възстановяване на мюсюлманските им имена.

Празникът Куртулуш Байрам в Абланица продължи с програма на самодейците от читалището и с курбан, който бе раздаден в памет на жертвите.

На 29-и декември 1989 година пленум на ЦК на БКП възстановява имената на българските мюсюлмани. Въпросният пленум е предшестван от денонощни протести в столицата и по площадите на мюсюлманските села в цяла България.

В протестите в столицата, наречени още „вахти”, много активно участват и помаците от Пиринско и Западните Родопи.

По доклад на Александър Лилов пленумът осъжда Възродителния процес и приема решение за връщане имената на българските мюсюлмани.

Оттогава до ден днешен мюсюлманите в България отбелязват 29 декември като Куртулуш Байрам или Празник на освобождението.

 

снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

nnm00:27 - 14.01.2015
Браво наи после помаците разбраха че дпс ги манипулира и ги използва
Ds20:58 - 02.01.2015
Мръсни башевски мекерета. Целта ви е да оставите помаците в средновековието ката размахвате шалварите като знаме на демокрацията и да крещите че това са помаците. Младите и образовани помаци ви изхвърлиха на бунището на историята.
dо цру17:34 - 01.01.2015
майната ти цру,дали сме помаци или каури все тая,всички сме в кюпа на руската комунистическа майна,самоизяждаме се,останахме без всякакъв авторитет пред света,докато продължаваме да сме придатък на руската комуняга така ще бъде,ние бедните ще се самоизяждаме а комунягите ще стават все по големи милиардери,на запада също да им еба майката гнусна,те оставиха имамовци да преведат народа ни към демокрация,все едно да оставиш кумчо вълчо да преведе стадото овце през планината,колко ли ще останат.
Цру20:26 - 31.12.2014
Помаци, взаимно ще се самоизядете. Заслужавате съдбата си!

FACEBOOK