Възпитаници на Разложката гимназия разкриват Паисиевото слово пред първокласници

Снимки: СУ "Братя Каназиреви"

В навечерието на Деня на народните будители СУ "Братя Каназиреви" оживя от разказа на представителите на Ученическия съвет, които посетиха всички класове и представиха както информация за празника, така и голяма част от народните будители.

Седмокласниците Мария Бангеева, Райна Петрова, Данислава Крънчева, Борислава Караджова и Васил Стоянов посетиха учениците от началния етап и им разказаха за Паисий Хилендарски. Показаха им преписките на "История славянобългарска", направени от ученици от предишни випуски.

Десислава Янкова, Евгения Гарабийска, Даниел Йорданов и Борис Бояджийски пък говориха пред своите съученици колко е важно да запазим българското, душевността и да продължаваме да сме горди българи.

Учениците от 7 "А" с преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева посетиха Духовен център "Паисий Хилендарски" в Банско, където се запознаха с повече информация за живота за живота и делото на Паисий Хилендарски. Учениците видяха копие на неговата килия и се въодушевиха да препишат "История славянобългарска".
 
След това всички посетиха къща музей "Неофит Рилски", където разгледаха старото килийно училище, научиха повече за дейността на Неофит Рилски като светски учител и стигнаха до извода, че по-важно от образованието няма. 
 
Ученическият съвет организира и изложба, наречена "Млади будители", която ще бъде открита в едно от фоайетата на училището и ще бъде на разположение цяла седмица.
В изложбата са се включили 18 ученици от 5. до 12. клас.
 
Рисунките са на различна тематика и всяка една от тях пресъздава духа на младите хора.

"Нека в седмицата на духа да покажем силата на българските младежи, техните преживявания и интереси", сподели председателят на съвета Янка Илиева, която също участва със свои произведения. Ученическата изложба има за цел да открие млади таланти, да ги представи на училищната общност и да покаже, че е модерно да си активен!
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK