Възпитаници на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев се представиха достойно на престижно състезание

Снимки: Мариела Коджебашева

Спокойно можем да кажем, че Гоце Делчев е град на талантите. Това твърдение съвсем не е плод на местен патриотизъм. За него има много доказателства.

Поредното – представянето на осем момичета и момчета – ученици в ПМГ „Яне Сандански“, на състезанието AUBG  Multitalent  Quest  („В търсене на млади таланти“), което се проведе през последните почивни дни в Американския университет в Благоевград и е изцяло на английски език.

Участници в интересното събитие, състояло се за трета година, са само единадесетокласници. Първата им задача е да си направят двеминутно CV, в което да представят по креативен начин своите таланти и умения. Следващата задача, също електронна, е да решат тест по математика и английски език.

Издържалите този първи кръг на състезанието биват поканени да участват във втория, който се провежда в рамките на три дни в Американския университет. Неговата цел е да се проверят знанията и възможностите на учениците  в няколко дисциплини – математика, дебати и решаване на социален проблем. От състезателите се изисква също да представят свой спортен или артистичен талант – песен, сценка и т. н.

Изявите на гоцеделчевските ученици направиха  отлично впечатление на „съдиите“ и организаторите на състезанието. Половината от представителите на ПМГ „Яне Сандански“ получиха награди за доброто си участие. Димитър Халачев беше класиран на първо място за предложените от него  решения  на социален проблем. Мария Янушева зае второ място за най-оригинален видеоклип – CV. Сузана Младенова и Саня Севдева бяха отличени за своето забележително представяне.

В състезанието, макар и от другата страна на „катедрата“ се включиха  и други възпитанички на природо-математическата гимназия в Гоце Делчев. Дванадесетокласничките  Марина Цуцуманова и Илияна Москова – миналогодишни участнички в същия формат, имаха честта да влязат в ролята на съдии в различните дисциплини. А Мариела Коджебашева – студентка в Американския университет, беше фасилитатор  и коорганизатор на състезанието. Тя даваше насоки на отбора, за който отговаряше, относно поставените му задачи.

И така, осем от всичките 64 участници от България, Северна Македония и Албания бяха от хуманитарната гимназия в Гоце Делчев. С  достойното си представяне в престижното състезание те затвърдиха авторитета на своето училище и на своя град!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK