ПГ „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев чества Деня на лозаря

Снимка: Infomreja.bg

Когато традициите се тачат и възраждат…

Пладне е и февруарското слънце щедро огрява лозята по прекия път от Гоце Делчев за Мосомище. На едно от тях отдалече се виждат млади хора в народни носии и помежду им – в бяла премяна,  богът на виното – Дионисий. Дошъл е да пообиколи тези плодородни места, нали днес е Денят на лозаря?!

Възстановката, подготвена от ученици и преподаватели в ПГ по МСС „Пейо Яворов“, е толкова сполучлива, че човек не може да не се зарадва. Настроението на всички е приповдигнато, празнично. Ритуалът по зарязването на лозята се извършва според  обичая – с наричания за берекет и поливане на лозовите пръчки с вино.

И докато момците са при лозите, край богатата трапеза са момите. Те разказват за традициите, свързани с честването на Трифон Зарезан, и то не само за местните, но и за тия  в различните краища на страната.

Словесното описание на обичайните за този ден гозби напълно съвпада с поставеното на масата – печена кокошка, пълнена с ориз или булгур, пита, мед, вино… При това всичко е приготвено от вкусно по-вкусно!

И тъй като гоцеделчевската гимназия не само тачи традициите, но ги и възражда, тя е заявила закупуването на  лози от стари български сортове, за да ги отглежда в учебно-опитното си стопанство. Гроздето ще се продава в училищен  биомагазин, който предстои да бъде открит!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK