Започват проверки за етикетирането на храните в Кюстендилско

д-р Велка Войнова - началник на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил, снимки: infomreja.bg

До 13 декември 2016 г. трябва да бъде обявена хранителната стойност на етикираните храни в страната, като към днешна дата тези производители, които искат да обявят хранителна стойност на своите храни, също могат да го направят.

„Всичко това обаче трябва да бъде съобразено с Регламент 1669 на Европейския парламент, като има и някои нови показатели, които трябва да се включат. Задължително досега се обявяваше солта, захарите, както и ненаситените мастни киселини“, обяви началникът на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил д-р Велка Войнова.

По нейни думи този Регламент е насочен главно към потребителите и предоставянето им на информация, за да стане ясно всеки един човек какво точно консумира, с какъв произход е и какви алергени съдържа.

Задължителните данни, които трябва да бъдат обявени на етикета на предварително опаковани храни, са наименованието на храната, нетното количество и алергените.

При замразените храни трябва да се обявява и датата на замразяване. Повторно замразяване на животински храни не се допуска, защото е опасно.

Обявява се вече и произхода на свинското, на месото от овце и кози и на пилета, досега това беше задължително само за говеждото месо.

В тази връзка след  3 месеца от Областната дирекция по безопасност на храните започват проверки, свързани с етикетирането на храните.

 

д-р Велка Войнова - началник на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK