Камбитов за таксите в детските градини: Решението остава, тъй като е коректно зададено!

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов събра на уточняваща работна среща директорите на детските заведения в града. Тя бе реализирана във връзка с възникнало напрежение относно решение на Общински съвет за въвеждането на постоянна такса в детски градини и ясли. 

„Решението остава, тъй като е коректно зададено –медицински документ, в скоби "болничен лист", което означава, че първо се дава предимство на медицинския документ и след това се уточнява вида му“, поясни Камбитов. Той постави акцент върху казусите, свързани със задължителното изискване на болничен лист. Има случаи, в които по закон не може да бъде издаван на определени групи, като майки в майчинство, пенсионери, когато бабите гледат детето, студенти и други. „С настоящата Заповед ще изискваме болничен лист там, където може да се издаде. В случаите, в които не може да бъде получен болничен, изискваме друг надлежен медицински документ“, каза още кметът. Той бе категоричен, че мерките за това решение са във връзка само и единствено с подобряването на посещаемостта на децата в детските градини. 

Според Заповедта, родителят или настойникът на детето представя надлежен медицински документ за освобождаване на детето от такса, издаден от лекуващ лекар, в случаите, в които на същите не може да бъде издаден болничен лист. Упоменати са следните случаи „родителите/ настойниците на децата са безработни, трудоустроени, пенсионери, използват отпуск за бременност и раждане, отглеждане на малко дете, както и във всички случаи, в които болничен лист не може да бъде издаден“.

Препис от Заповедта получиха директорите на детски градини и дневни детски ясли. Д-р Камбитов бе категоричен, че пълна такса няма да се заплаща, когато причините, които налагат отсъствието на дете са в компетенцията на Община Благоевград. „Когато Общината извършва планови ремонти, няма ток, тогава такса не се заплаща в пълен размер. Тук коментираме само тогава, когато детето, било поради лични или здравословни причини, отсъства“, категорично заяви д-р Атанас Камбитов и обясни, че няма да бъде завишавана таксата в детските градини.

„Така, както е записано решението в момента, Наредбата за сборни групи не се променя. Децата, които не посещават сборната група, не плащат такса. За тези, които обаче са записани по желание, важи реда за представяне на медицински документ или болничен лист“, уточни кметът. Той изслуша направените от директорите предложения, като пое ангажимент, те да бъдат разгледани и да бъде намерено решение. Камбитов апелира към директорите да сведат до знанието на родители, персонал Заповедта и да стане ясно нейната конкретна целенасоченост.

 

Снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK