Зам.-министър Пенков: Всяка година здравното министерство осигурява ресурс за общинските болници

Снимка: Infomreja.bg

„Политиката на държавата е грижа за болния човек. Ние трябва да гарантираме качественото лечението на този пациент и пътя, по който той трябва да го получи. Там, където е необходимо преструктуриране, ще предложим нашата помощ на кметовете на общините“. Това заяви зам.-министър д-р Бойко Пенков в предаването „Здравей, България” по „Нова телевизия“.

Д-р Пенков отново подчерта, че всяка година Министерството на здравеопазването осигурява ресурс от порядъка на двадесет и няколко милиона лева за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения (дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други), като прогнозната сума за 2018г. възлиза на приблизително 28,5 млн. лв.

„Всяка болница трябва да прави строго сметка на парите, които получава и да прецизира разходите си. Еднакво е заплащането и за частните болници, и за държавните“, обясни зам.-министър Пенков във връзка с преструктурирането и оздравяването на общинските болници. Той увери, че усилията на МЗ са за стабилизиране на всичко, което е работещо и ценно за хората. „Не е важно самата структура, важни са хората, които трябва да съхраним, които работят в нея, да могат да продължат да помагат на населението“, допълни още зам.-здравният министър. 

Във връзка с появилата се в медиите информация за нов мораториум върху иновативни лекарства, зам.-здравният министър беше категоричен, че нито един пациент няма да остане без терапия, а лечението с най-новите медикаменти ще се провежда от най-добрите лекари в България в определените за това болници. „Когато има ново лекарство и когато клиничните изпитвания за него не са достатъчни да ни убедят, че е ефективно и безопасно, то се поставя под наблюдение, или се прави научно изследване в рамките до три години. Това означава, че около 200 пациента следващите три години ще се лекуват в най-елитните центрове, които ще поемат грижите за тях, ще следят за тяхното лечение и ще следят ефекта от съответното лекарство“, поясни д-р Пенков.

По отношение на липсата на специализанти в някои области, д-р Пенков посочи, че държавата се старае да ангажира младите хора, завършващи медицина, да специализират в определени направления, но мениджърите на болниците също трябва да участват в този процес.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK