Въвеждат електронни студентски карти

Снимка: БГНЕС
Електронните студентски карти, които се обсъжда да се въведат след 2021 г. в ЕС, ще дават възможност на студентите за пълна мобилност в рамките на Европейския съюз, съобщава сайта frognews.bg.
 
Това означава, че картите ще осигуряват цялата информация за студентския статус на учащия, с което ще отпадне необходимостта от пренасяне в чужбина и легализиране на справки за брой семестри, положени изпити, натрупани кредити и др.

Тази и други важни теми бяха дискутирани по време на регулярната среща на директорите, отговарящи за висшето образование в държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство на 20 и 21 февруари в София. Събитието е част от календара на сектор „Образование“ на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Електронната студентска картата ще дава достъп на местно ниво до всички студентски услуги като използване на библиотеки, студентски столове, общежития, намаления за градския транспорт и др., отново без необходимостта студентът да кандидатства за предоставяне на всички тези документи пред чуждите институции.

На заседанието си на 20 и 21 февруари 2018 г. директорите, отговарящи за висшето образование в държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, обсъдиха още създаването на мрежи от европейски университети и автоматично взаимното признаване на дипломи. Друга основната тема на срещата беше културата на качеството на висшето образование, разгледана от две перспективи – на университетите и на работодателите.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK