Във вековно Микрево за 10-а година избухна красотата на „Малешево пее и танцува”

снимки: infomreja.bg

Образци на фолклора от 18 области на България и 17 чуждестранни ансамбли участваха в юбилейното издание на Международния фолклорен фестивал, който се организира под патронажа на Министерството на културата от община Струмяни в партньорство с фондация „Арт център Илинденци” и БНР Радио Благоевград.

„2900 участници от 47 български общини, 18 области на България, 17 ансамбли от Украйна, Полша, Молдова, Македония, Сърбия, Турция и всички вие изплитате уникален венец на нашето десето издание. "Малешево пее и танцува” изпълни десет богати години. Богати на красота, усмивки, приятелства, багри и звуци… Богати на човечност, която извира от топлото гостоприемно сърце на хората от община Струмяни и Микрево, без чиято съпричастност фестивалът няма да е толкова красив", каза в приветствието си кметът на община Струмяни и председател на Организационния комитет Емил Илиев пред препълнения фестивален площад.

Официалната церемония по  символичното откриване на Малешево споделиха депутатите Корнелия Нинова, Ахмед Башев, Емил Костадинов, Димитър Захов, заместник-областните управители на Благоевград  Димитър Капитанов и Костадин Дурчов, кметовете от приятелските общини от Република Македония Драги Наджински - кмет на община Берово, Ванче Стоянов – кмет на община  Василево, Игор Поповски – кмет на община Пехчево, делегация от приятелски общини Гюзелчамлъ, Турция и от 300-хилядния град Търгу Муреш, Румъния, Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия, големият български скулптор – създател на Мраморния град на изкуствата в Илинденци Иван Русев, художничката Надежда Кутева, председателят на ЦИООФ – Емил Павлов и много други.

Архимандрит Антим благослови препълнения площад и с големия български празник Св. Йоан Рилски, покровител на българския народ, като не пропусна да сподели, че корените на неговия род са от Берово и Гореме и пожела мир и радост на участниците.

Три дни и нощи пя и игра Малешево. Още  в петъчния ден заприиждаха посланиците на фолклора от близки и далечни села и градове. С аплодисменти и с много радост се посрещаха пратениците на чуждите държави, които заслужено привличаха внимание на десетките национални и регионални медии, както и от публиката.

На 18 октомври селото домакин отпразнува вековния си юбилей с празнично шествие, заря и концерт-спектакъл от самодейните ансамбли на община Струмяни: Микрево, Струмяни, Илинденци, Никудин и Игралище. Специално за годишнината  организаторите на фестивала изненадаха огромната публика с музикално-танцовата композиция  „ В Малешево д,идем” по музика на Петьо Кръстев и хореография на Любомир Марянски в изпълнение на два танцови ансамбъла от две приятелски общини - Струмяни и Симитли.

„В Малешево д, идем” ме накара да настръхна, защото са вплетени символи, песни и ритми от нашето Малешевие, прекрасно пресъздадени от творците на композицията и изпълнени от децата на Симитли и Струмяни", сподели дългогодишният читалищен библиотекар Цеца Игнатова. Успоредно с  композицията, за пръв път прозвуча песен за Микрево, изпълнена от  Ирина Паскалева и обичаният Емил Ристосков, който въпреки тежкото си здравословно състояние, намери сили да представи новата песен.

Традиционно, за втора година, фестивалът в съботната вечер представя изложба от пленер „Малешево пее и танцува” с участието на художниците Свилен Блажев, Надежда Кутева, Огнян Механджиев, Димитър Петрински и Анна Покровнишка.

 През трите фестивални дни преминаха над 300 фолклорни единици, които получиха  освен дипломите за участие   луксозни календари за 2014 година със снимки от Малешево пее и танцува на ITспециалиста от общинска администрация Струмяни - Стоян  Петков.

„С всяка година Малешево пораства не само с годините, но и с художествените послания, разширява своите географски граници и привлича  хиляди почитатели на фолклора.   сподели Зенил Реджепов – Стручни , художествен ръководител и хореограф на ансамблите от Делчево и Берово, които участват във фестивала от неговото създаване.- На фестивала идваме, за да покажем своите песни и танци, но  за мен е важно, че се срещаме с хора от цял свят и че за фолклора граници няма.  Тук намираме много нови приятели. За мен е чест, че тази година съм член на голямото авторитетно жури. Мелешево пее и танцува е голям фолклорен фестивал, а това го показва броят на участниците. И според мен, юбилейното издание е връх в неговото  летоброене".

Авторитетното жури  под председателството на проф.д.ф.н. Костадин Динчев има нелеката задача да открои най-доброто сред 300-тата в голямата програма, но победителите в юбилейната конкурсна програма на „Малешево пее и танцува” са всички: и участници, и домакини, и организаторит, чрез които програмата  не секна и за минути, освен в техническа пауза, всички, омагьосани от идеите на фестивала: за повече красота и човечност между хората.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Микрево09:35 - 21.10.2013
МНОГО ШУМ ЗА НИЩО.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK