Спецакция разкри група за трафик на кокаин чрез "гълтачи"

Снимка: Infomreja.bg

На 15 септември, под ръководството на Специализираната прокуратура, служителите на ГДБОП – Стара Загора, задържаха група за международен трафик на кокаин, обясни Даниела Начева, ръководител на Специализираната прокуратура.

Групата е набирала малоимотни, които финансирала за пътуване през Букурещ и европейски държави до Доминикана. Те били настанявани в хотелски апартаменти, държани там за около седмица, като през това време поглъщали средно 80 - 100 капсули с между 8-13 грама кокаин.

Същите хора бивали транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, посрещани от членове на групата и транспортирани в района на Стара Загора и околните села. След настаняването им в различни помещения, на тях им отнемали мобилните телефони и ограничаван контакта с външния свят, докато дефекират поетият наркотик. На всяко от лицата е бил осигуряван паспорт, някои от мулетата били ползвани по няколко пъти, но така, че да няма следа от движението им. В рамките на ЕС те ползвали личните си карти, през границата с Доминикана – международни паспорти. За извършените услуги на всеки от тях е плащано по около 5000 лв.

На 15 септември, един от „гълтачите“, очакван да пристигне, е установен в Лисабон, Португалия, където му прилошало на летището след погълнатите 99 капсули, или над килограм кокаин. Задържан е в сътрудничество с ДЕА /Агенцията за борба с наркотиците на САЩ/.

Установено е, че кокаинът е разпространяван на едро на територията на страната, в градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Габрово, Хасково. По случая, за участие в организираната престъпна група са обвинени общо четирима души,  сред които и жена.

Те са задържани за 72 часа, като предстои утре, по искане на наблюдаващите прокурори  за тях да бъде поискана мярка за постоянно им задържане. Каналът е работил от май 2017г., уточни още Даниела Начева. Служителите на сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора работят по случая от края на миналата година, когато е получена информация, че от България се изпращат „гълтачи“, които в Доминиканската република поглъщат капсули с пресован кокаин и го пренасят през Европа в България.

Начало на реализацията бе конкретно пътуване на лице, пратено към Доминикана за да погълне кокаин и да го транспортират до страната ни. При кацането му в Лисабон, след като се е почувствал зле, той е задържан с помощта на партньорски служби. Общото количество на открития у него кокаин е 1,1 кг. В процеса на работата по случая са установени и други лица, задържани на различни сухопътни граници в Европа, има образувани досъдебни производства. Лидерът на групата е от Стара Загора, задържан е на територията на Пловдив.

У членовете на групата са открити малки количества различни наркотици, мобилни телефони, парични средства. Има данни, че трафикираният наркотик е разпространяван освен в България, и в Унгария, добави директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK