Върнаха отнетите паметни плочи с имената на жертвите от босилеградския погром

Снимка: КИЦ - Босилеград, Infomreja.bg

Oрганите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня, в присъствието на Генералния консул на Р България в Ниш, върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов отнетите от сръбските власти паметни плочи с имената на жертвите от босилеградския погром избити на 15.-16. май 1917г.,

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от Босилеградския погром с цел отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча бе отнета на 25. май 2017г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание бе задържана на 11. май тази година на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Въпросът с паметните плочи бе поставен от президента на Р България Румен Радев пред президента на Р Сърбия Александър Вучич при официалното му посещение на 21.-22. юни в Белград. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград.  

Това е и първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград.

Културно информационен център „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред община Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром в центъра на Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK