Въпреки тежката зима ЮЗДП има готовност да осигури дърва за населението

Снимки: ЮЗДП

Югозападното държавно предприятие пое ангажимент да помогне в разчистването на пътищата в гората, където частните фирми имат добити около 4000 куб. метра дърва. С помощта на новозакупените багери вече е осигурен достъп до временни складове в няколко териториални поделения - в Гоце Делчев, Елин Пелин, държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”. Започва разчистване на горски пътища и в районите на Кресна и Струмяни.

Заради продължителните студове в някои населени места се съобщава за недостиг на дърва. И това на фона на осигурените и закупени от населението в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска близо 200 000 пространствени кубически метра през миналата година. Със  60 000 кубика повече от 2015 г.

Всеки, пожелал да се снабди с дърва от ЮЗДП, го е направил преди да дойде зимата и да ни изненада. Тези, които сега се нуждаят от допълнителни количества, пак могат да го направят, коментираха от ЮЗДП.

В Кюстендил - около 1200 пространствени кубически метра широколистни дърва има към момента в склада на една от големите дърводобивни фирми в района. По информация на собственика й всеки ден по 5-6 тира поемат към Дупница и Перник или към преработвателни предприятия в региона. Други 450 пр. кубически метра иглолистни дърва също са в наличност и могат да бъдат закупени от населението.

В Благоевград – в склада на „ДГС Благоевград”, който е на достъпно място в града, към момента има около 400 пр. куб. метра дърва. При необходимост от териториалното поделение на ЮЗДП имат готовност да осигурят допълнителни количества, които са на временен склад в гората.

В Софийска област – практиката на частните фирми е да не държат големи наличности на склад, а да извършват доставки на повече дърва, само когато имат конкретни поръчки.

В инвестиционната програма на ЮЗДП за 2017 г. е предвидено обособяването на 10 централни склада на достъпни места, с подходяща инфраструктура, в различни поделения. В тях горските стопанства ще поддържат наличности от дърва, за да могат да реагират гъвкаво и адекватно на търсенето.

„Идеята е със собствени работници да добиваме и осигуряваме дърва, които да бъдат на разположение на хората в късните есенни и зимни месеци. Това по никакъв начин няма да е конкуренция на фирмите, които работят в гората, тъй като ще е минимален процент от общото количество дървесина, която предлагаме”, уточнява директорът инж. Дамян Дамянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK