Борисов поздрави Заев за преизбирането му на поста министър-председател

Снимка: Infomreja.bg, архив

„България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед“

Премиерът Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за изборната му победа и за преизбирането му на поста министър-председател на Република Северна Македония.

„България неуморно се застъпва за правото на гражданите на Република Северна Македония да бъдат част от европейското семейство“, отбелязва министър-председателят Бойко Борисов в поздравителния адрес до своя колега.

Борисов акцентира, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, водена от вярата, че процесът на присъединяване към ЕС ще бъде ключов двигател за реформи и стабилност.

Българският премиер посочва, че когато на 1 август 2017 г. двамата със Заев лично подписват Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, не само отварят нова глава в  историята на двустранните отношения, но и показват пред света, че страните от региона са достатъчно зрели, способни и амбицирани да решават проблемите си сами.

„С този акт нашите две държави поеха и ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество, връзките в образованието и културата, между бизнеса и хората от двете страни на границата“, пише министър-председателят Борисов на Зоран Заев.

Борисов изразява увереност, че както преди три години, така и днес водещо за политиците е желанието да бъде осигурено по-добро бъдеще на гражданите като отношенията между Република България и Република Северна Македония се развиват на нивото, на което винаги трябва да бъдат  - на най-близки съседи и приятели.

В поздравлението си до Заев Борисов добавя, че двете страни трябва да останат отговорни и ангажирани с изпълнението на целите, поставени през 2017 г. с подписания договор. „В този дух искрено се надявам Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност и от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси“, посочва още министър-председателят Бойко Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати поздравителни писма до новоназначения вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и до новия министър на външните работи Буяр Османи. 

В писмата вицепремиерът Захариева потвърждава последователната подкрепа на България за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. 

„Вярвам, че историческото решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС, за което България положи много енергични усилия, предоставя неизменимата възможност Република Северна Македония да демонстрира своята привързаност към европейските ценности и принципи. Напредъкът на Вашата страна по пътя към членството в ЕС ще зависи от индивидуалните усилия за изпълнение на определените критерии и ангажиментите за укрепване на приятелството със съседните страни и изпълнението на двустранните договори за добросъседство“, подчертава Екатерина Захариева в писмото си до Никола Димитров.

Външният ни министър изразява очакване Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност като от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие  по обсъжданите въпроси.

В писмото до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, Екатерина Захариева изтъква и че с подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество двете страни са демонстрирали зрялост и ясно са заявили волята си да развиват отношенията си на основата на общата история, културна и езикова традиция и укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.

"Използвам повода да припомня и потвърдя последователната подкрепа на Република България за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО и интеграцията й в ЕС.  Вярвам, че и тогава, и сега сме водени от желанието да осигурим по-добро бъдеще на гражданите и да издигнем отношенията между нашите две страни на нивото, на което подобава да бъдат отношенията между най-близки съседи и приятели“, пише външният ни министър.

В писмата до вицепремиера по европейските въпроси и до министъра на външните работи Екатерина Захариева изразява надежда, че в този ключов за Република Северна Македония момент новото правителство ще демонстрира отговорност и ангажираност спрямо целите, поставени през 2017 г.

„Уверена съм, че над изборните резултати и различните политически амбиции и възгледи стои желанието ни гражданите на Република България и Република Северна Македония да могат на практика да усетят ползите от изпълнението на постигнатите преди три години договорености в името на общото ни европейско бъдеще“, пише Екатерина Захариева до външния министър на Република Северна Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK