Външно иска от Гърция обяснение за феновете ни

снимка: Sportni.bg, феновете на ВК ЦСКА по време на срещата

Външно министерство ще отправи протест до Гърция заради българските граждани, които не са били допуснати да гледат волейболната среща Ираклис-ЦСКА в сряда.

Това съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева по повод факта, че български граждани, които не са имали агресивни намерения, не са били допуснати да посетят волейболен мач в Солун и са били изведени от гръцка територия, предаде БТА.

"Не е редно да бъде възпрепятствано влизането на всички намиращи се в двата автобуса наши граждани, около 80 души, които са граждани на ЕС и ползват всички права за престой в Гърция", заявява Весела Чернева, цитирана от пресцентъра на МВнР.
 
"Разполагаме и с информация, че на граничния пункт "Промахон" е било упражнено грубо насилие спрямо българските граждани при извеждането им от Гърция, поради което очакваме пълна информация и разследване на случилото се от гръцките власти, подчертава Чернева. Настояваме за пълно изясняване на всички обстоятелства и действия около инцидента, пише в съобщението.

На 11 януари към 19.30 ч. дежурният служител в ГК Солун е приел сигнал, че два автобуса с български фенове са спрени на 10 км преди Солун. Българските граждани са пътували за волейболната среща Ираклис-ЦСКА с начален час на двубоя 20.00 ч.

По информация на гръцките власти голяма част от българската група е била от спортни хулигани, които са представлявали заплаха за обществения ред. Полицията е ограничила влизането на българските фенове, за да не се допуснат ексцесии около спортната среща. Около 21.00 ч. автобусите са тръгнали обратно за България, ескортирани от спецчасти на гръцката полиция, допълват от външно министерство.

По-рано потърпевшите българските фенове разказа, че са били изтласкани от гръцката полиция към границата ни със сълзотворен газ.

Подготвяме жалбата си до Европейската волейболна конфедерация CEV за отношението към нас преди и по време на мача от Шампионска лига. Бяхме излъгани за билети, псувани и наплюти. Мислехме дори да прекратим участието си в мача снощи, но супервайзърът, който е висш служител в CEV ни спря заради много сериозните санкции”, заяви по-рано пред Гонг от Солун изпълнителният директор на ВК ЦСКА и водач на червените в Шампионската лига Анатолий Денов. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK