Тръмп обявява Китай за конкурент в стратегията си за национална сигурност

Снимка: ЕПА

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи новата стратегия за национална сигурност на страната, която ще се основава на политиката му „Америка – преди всичко“ и в нея ясно ще се предупреди, че Китай е конкурент на Вашингтон.

 

Това разкриха двама американски представители на правителството, цитирани от Ройтерс.

Тръмп хвали китайския си колега Си Дзинпин, но в същото време настоява Пекин да увеличи натиска върху КНДР и да промени търговските си практики към САЩ.

Стратегията за национална сигурност, която ще бъде изложена от Тръмп по време на реч, не трябва да бъде разглеждана като опит за сдържане на Китай, а по-скоро като предлагане на по-ясен поглед върху предизвикателствата, които Пекин представлява, подчертаха източниците.

Стратегията, която все още е подготвяна, може също да отмени изразената от бившия президент на САЩ Барак Обама позиция през септември 2016 г., че климатичните промени са заплаха за сигурността, каза един от източниците.

Американският лидер ще изложи приоритетите си в областта на външната политика и ще подчертае ангажиментите си към политиката „Америка – преди всичко“, подсилване на въоръжените сили на САЩ, борба с ислямския екстремизъм и промяна в търговските отношения с другите държави за превръщане на САЩ в по-конкурентна страна, поясниха източниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK