Александър Симов: Тестовете за Ковид-19 трябва да бъдат безплатни

Снимка: Infomreja.bg, архив

"Липсват мерки, с които да се омекотят социално-икономическите ефекти от този локдаун"

„Не може да обявиш само мерките по затварянето. Задължително тези мерки трябва да вървят с пакета по социално-икономически мерки“. Това заяви говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Александър Симов пред Канал 3.

За затварянето, което е "достатъчно закъсняло", говори депутатът като уточни, че едва след пълния локдаун през пролетта икономическите мерки са били бистрени два месеца и "в крайна сметка те не сработиха". „Ние винаги сме призовали за спазването на мерките“, посочи Симов.

По думите му властта може да наложи решение, дори когато в нея има доверие.

„Когато тази власт е делегитимирана, хората няма как да повярват на нещо, което тя предлага. В тази криза се вижда какво е доверието към правителството“, смята социалистът.

Депутатът изтъкна, че е било ясно, че втора вълна на вируса ще има. Симов обясни, че през месец юни в парламента се е провел дебат на тема - приведена ли е здравната система да се справи с нови случаи на ковид. Тогавшният здравен министър е отбелязал, че здравната система е на правилен път.

„Дойде есента и се оказа, че здравната система изобщо не е подготвена. Кой е виновен? Хората, които не вярват в болестта, или държавата, която не си е свършила работата“, попита  Симов. „Здравната ни система е в руини, пълен хаос“, категоричен бе той.

Като важна и нужна мярка Симов подчерта въвеждането на безплатни тестове за ковид, което е предложение на левицата. По думите му много хора не се тестват, защото тестът струва скъпо, което от своя страна води до по-голямо разпространение на болестта.

По темата за Бюджет 2021, Симов коментира: „Приеха зомби-бюджет. Този бюджет е фалшив. Затова Корнелия Нинова призова той да бъде изтеглен. Абсолютно задължително беше преизчисляването на пенсиите. Помощ за всички свободни актьори. В здравната система – защитени болници – субсидирани. Видяхме, че се раздават от джипа пари в някакви сектори. Защо трябва лекарите да получават само по 1000 лева, когато са на първа линия. Защо не се прехвърлят средства от някои от тези секторите към тях?, попита той. Едва 8 процента от фирмите са се въползвали от мярката „60/40“, акцентира депутатът.

Липсват мерки, с които да се омекотят социално-икономическите ефекти от този локдаун“, завърши Симов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK