Вълчев: Има опасност учениците отново да се върнат у дома

Снимка: МС

Към 2400 са карантинираните деца и ученици

„Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Нямам как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно. Опасността учениците отново да се върнат у дома остава“. Това заяви на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

"Началото на учебната година е фиксирано, а аз мога да определя само края", обясни още Вълчев.

„Добрата новина е, че при учениците от 1 до 4 клас няма изоставане, както предходни години при грипни ваканции. Имаме средно 3-4 седмици обучение в електронна среда“, обясни Вълчев.

Според него всяко разхлабване на мерките е свързано с по-голямо разпространение на коронавируса. По-големият риск е мутацията на щама.

"Нужно е да се изгради колективен имунитет след ваксинация, но още е рано това да се случи. 24% са желаещите да се ваксинират сред учителите. Всичко е възможно, дори и малките ученици да се върнат клас.

Вече имахме такава ситуация, но засега има само индикации за влошаване на ситуацията. Не може да се говори за сериозно разпространението на заразата, особено в детските градини", каза Вълчев. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK