"Друго"?! МОН иска промяна на анкетата за пола на децата

Снимка: Infomreja.bg

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК г-жа Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE.

Анкетата стана скандална в България заради въпроса от кой пол са учениците: „Жена“, „Мъж“ или „Друго“.

Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

Вчера Европейската комисия напарви официално изявление по темата относно SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии).

В съобщението се твърди:

През последните няколко дни в българското публично пространство се разпространи твърдението, че Европейската комисия се опитва да “наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища. Беше написано, че предлагайки инструмента SELFIE на училищата в България, Комисията “проповядва джендър идеология“.

Всички тези твърдения са неверни. Ето защо Комисията би желала да изясни следното:

Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподавана и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде.

SELFIE беше разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента беше тествана в 650 училища в 14 държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK