„Живите чорапи“ на село Баничан бяха високо оценени и в Германия

Снимки: личен архив

Те са част от българското културно наследство

“Малка и неповторима земя на природата, културата, традициите и ритуалите са тези „живи чорапи“ на село Баничан. Моето село. Моята гордост и съдба. Село, което обичаме. Защото в кръвта си ние носим благодатната мисия да търсим светлината на древността и да я предаваме на нашата детска възраст. Нашите предци ни изпращат писма, да ги четем с очите си, да ги приемаме със сърцето си, така че духът им да оживее.“

Така започва описанието на баничанските чорапи, с които читалище „Изгрев - 1930“ взе участие в Международния дунавски фестивал, състоял се в град Улм, Германия.

Фотоконкурсът CODANEC, проведен в рамките на фестивала, имаше за цел да представи културното наследство на крайдунавските страни и неговото предаване на следващите поколения.

„ Длъжни сме да изграждаме мостове към по-младото поколение“, казва Румяна Джибова - секретар на читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан. Тя споделя, че наградата, спечелена на фестивала, е посветена на предците, които са запазили това културно наследство, и на 90-годишнината на читалището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK