Обсъдиха готовността на болниците в Пиринско за лечение на пациенти с COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

Няма място за паника, успокояват от Щаба

В Областната администрация в Благоевград днес се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса, на който се обсъди готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19.

Обсъдена бе организация, която да осигури лечението на пациенти с коронавирус, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система. Към настоящия момент няма основание за паника, е заключението на Щаба. 

Директорът на Регионалната здравна инспекция, д-р Калоян Калоянов, представи справка за заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград. 

209 са потвърдените случаи с коронавирус; 179 са на домашно лечение; 139 са излекуваните, 20 са хоспитализирани; 2 са в интензивното; 8 са починалите от началото на епидемията в областта. 

Д-р Калоянов запозна присъстващитет и със справка за интензивните легла в областта към 01 юли 2020 г.  Те са общо 58, като от тях са заети 21 или 36%.

Свободните легла са 37; вътрешни легла - 192, от които 84 заети и 108 свободни; инфекциозни легла - 65, от тях 17 са заети, 48 са свободни; пневмо-фтизиатричните легла са общо 35, от тях заети 13, свободни - 22. 

В допълнение д-р Весела Мончева от РЗИ уточни, че няма място за паника и в сравнение с останалите области в Благоевградска област обстановката е спокойна и призова да не се обръща внимание на медийни изявления, в които се твърди, че положението в областта преминава в дифузно разпространение на коронавируса.

По време на заседанието бяха гласувани и две предложения. Едното, отправено от  д-р Калоянов, бе подложено на гласуване. Предложението гласи, че при увеличен брой на заразени с коронавирус и запълване капацитета на всички инфекциозни отделения в областта, всички болни с доказан COVID-19 да се насочат към вътрешните отделения на здравните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки и с необходимия медицински персонал.

Второто предложение, което бе гласувано и прието единодушно, без въздържали се, бе отправено от д-р Красимир Михайлов – подготовка и стиковане между изпращащи и приемащи здравни заведения на пациенти с COVID-19, като между здравните заведения предварително се е състоял разговор за приемане на пациента.

Д-р Калоянов уточни, че в срок до 07.07.2020 г. РЗИ Благоевград ще предостави нужните контакти до всички здравни заведения.

Заседанието се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Областният управител призовава към спазване на дистанция, дисциплина, дезинфекция и носене на предпазни маски в закрити пространства.​

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK