Вторият пожар в Рила тръгнал от ливада на благоевградчанин

снимки: infomreja.bg

Втори пожар пламна в Рила планина. Сигналът е подаден към 17.30 часа тази вечер.

Горят 20 декара смесена гора над село Пастра, в т. нар. било "Кочерински Калин". 

Пожарът бушува в близост до водопадите "Дяволските води", вляво от пътя за Рилския манастир.

Въпреки че е в землището на община Рила, гората е собственост на жители на община Кочериново, които си я купили още по турско време, за да добиват дърва.

Пожарът е тръгнал от ливада, собственост на благоевградчанин. Там са горени клони, оставени без надзор, след което огънят е обхванал гората над ливадата.

В момента гори шумата в основата на дърветата, но според огнеборците от Рила пожарът скоро ще стане върхов.

В района на пожара е и кметът на Кочериново Иван Минков.

Огнеборците прогнозират, че утре пожарът ще бъде още по-мащабен, тъй като поради очаквания силен вятър тази вечер пламъците ще прехвърлят билото и ще преминат към т. нар. "Манастирска гора", собственост на Рилската света обител и на НП "Рила".

Гасенето ще продължи утре сутринта, защото всички сили са съсредоточени в потушаването на първия пожар в Рила планина, в местността "Илиина река", който се разраства. 

Очаква се утре в гасенето и на двата пожара да се включи хеликоптер.

Продължава гасенето на големия пожар в местността "Илиина река", на около 2000 метра надморска височина в Рила. Огънят там пламна в късния следобед вчера.

До момента пламъците са изпепелили над 100 декара иглолистна гора. Пожарът вече е локализиран от няколко страни, включително и откъм хижа "Македония".

В потушаването на огъня участват близо 150 души - 42-ма пожарникари от службите за пожарна безопасност и защита на населението в Кюстендил и Благоевград, служители от горските стопанства в цялата област и доброволци.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK