Втори празник на кестена в Брежани

снимки: infomreja.bg

С кулинарни изкушения, музика, танци и народно веселие в китното планинско село Брежани край Благоевград се проведе Вторият празник на кестена, предаде кореспондентът на БГНЕС. На площада в селото местните домакини бяха приготвили всевъзможни ястия с кестени-баници, кексове, качамак, сладки, че и печен заек. На празника, станал традиционен, имаше и кулинарни изкушения от две страни. Македонци от град Делчево донесоха баници, а брежанският зет Мауро Ганетрели пече кестени, предвидливо обелени преди това, за да не гърмят. Празникът започна с литургия в черквата "Свети Димитър-Чудотворец", отлужена от отец Яне, копие по външен вид на пиринския войвода Яне Сандански.

Най-много ястия бе изложила Катерина Лулейска - зелник, баница с орехи и ябълки, качамак със свински пръжки, приготвила бе и домашна мътеница, а в кошницата с плодове и зеленчуци имаше всичко, каквото се е родило в градината-круши, ябълки, кестени, грозде, кромид, праз, картофи и др. Все дарове от плодородната брежанска земя. Надежда и Найден Пенчеви пък бяха изпекли заек, пълнен с кестени. Атракцията на бай Найден пък бе спиртосана круша. В бутилката с гроздовица имаше круша, на която всички се чудеха как е влязла вътре през тясното гърло. „След като плода върза, го пъхнах в бутилката и я вързах за дървото. Така крушата си порасна вътре, като й дойде времето я откъснах и долях бутилката с ракия”, обясни мистерията бай Найден. Освен майстор на ракията, той свиреше и на  пет инструмента-от духови до струнни: тамбура, окарина, „двоянка”, кавал, че и на италианска свирка.

Неотменна част от празника, организиран от сдружение „Традиция”, бяха брежанските баби, които цяла нощ бяха готвили ястия, пропяха по първи петли още рано-рано сутринта, чат-пат отпивайки за меден отенък на гласовете си от кратунките и бъклиците с вино и ракия. След като кулинарните изкушения бяха дегустирани и преглъщани с ракия и вино, незнайно как останало от миналогодишната реколта, дойде ред и на танците и хората. Гости-самодейци в Брежани дойдоха от Петрич и Берковица-районите с ядливи кестени, не останаха по-назад и местните-от Симитли, както и гости от Делчево-Македония.

Веселието продължи с пълен ход, почти на бегом бе открит и пленерът, в който в продължение на няколко дни 8 художници твориха под смърщения през октомври Пирин.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK