Втори пореден протест в Благоевград, родители застават срещу Стратегията

Снимка: Infomreja.bg

Протестираме срещу Стратегията и срещу всички произтичащи от нея закони и изменения, защото Законът за закрила на детето се променя, имайки предвид тази стратегия.

Това бяха думите на една от майките, събрали се днес пред сградата на Община Благоевград.

В 19 ч. около 50 родители заедно с децата си за втори път казаха „Не“ на Стратегията за детето, която стана поле за недоволство от страна на голяма част от обществото.

В сряда на Министерски съвет премиерът обяви, че такава Стратегия няма, коментирайки мрежата от протести, случили се през изминалата неделя. Той нареди и на социалния министър Бисер Петков да съобщава „от сутрин до вечер“, че Стратегия няма.

В отговор на думите на премиера Елена Терзийска, която днес бе дошла пред общината в центъра на Пиринско, каза:

„Премиерът Борис може да обяви каквото желае. Има неоспорими доказателства, че Стратегията действа тихомълком. Едно от нашите искания е Законът за закрила на детето да се казва Закон за закрила на семейството.

Исканията са ни за абсолютно и пълно отхвърляне на тази Стратегия. Не искаме да има НПО-та, свързани с Норвегия и която и да е друга държава. Ако има закон, то той трябва да е съобразен с нас и държавата да отговаря за закона, а не организациите.“

Елена допълни, че в тази Стратегия се казва, че родителите са хората, които най-малко разбират от отглеждането и възпитанието на децата си.

„Ние като родители губим всякакви права за отглеждане на дете, а права имат министерствата и социалните работници, психолози. А чл. 47 от Конституцията пише, децата са под наша закрила. Пише още в Конституцията, че в нашия дом също така няма право да влиза никой. А Стратегията го позволява.“

На въпрос докога ще продължават протестите, Елена заяви:

„Ние ще продължаваме докато не стигнем до промяна. Тъй като господин Борисов каза, че стратегия няма, то Мая Манолова застана на наша страна и каза, че тази Стратегия не може да се приеме под никакви форми или с променено име.“

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK