Втори пореден протест изкара охранителите пред съда в Благоевград (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Втори пореден мълчалив протест на съдебните охранители се състоя в Благоевград.

Мъже и жени - служители на Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието, излязоха пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Те потвърдиха, че исканията им са същите като предния път.

Трите основни искания са: 1. Изравняване не основните възнаграждения в сектор „Сигурност“ без значение за кое министерство става въпрос. 2. Изравняване на възнаграждението за специфичен труд, в което се наблюдава драстична разлика между служителите в София и тези от другите градове. 3. Да се запълнят свободните щатни бройки и да се увеличат с допълнителни там, където е необходимо.

Относно третото искане, протестиращите обясниха на предния протест, че никога не е достигана бройката, която е записана в Закона. Преди три години под формата за структурни промени бройката е драстично намалена. Тогава незапълнените щатове да били „орязани“ като бройка и щатът е намален. Към настояще може да се каже, че щатът е запълнен, но друг е въпросът, че същият този щат е доста под необходимостта.

Протестиращите се събраха два дни преди националния протест на колегите си в София.Те държаха надписи: „Европа и за нас“, „Единен класификатор на длъжностите в сектор „Сигурност“!“, „Сектор „Сигурност“ - за едни майка за други – мащеха!“.

“Искаме да си постигнем нашето. Искаме да ни изравнят с полицията, да не ни делят и ще продължаваме до последно. Твърдо сме решили този път да не се отказваме, да не се предаваме и ще се борим докрай за нашите искания“, заяви Гаврил Митушев - председател на синдикат „Охрана“ към ОЗ-Благоевград, към Главна дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието.

Правителството направи така, че на едни началната заплата да е със сто лева повече, а на други – не. Министър-председателят извади от джоба 100 млн. за полицията и ги даде, за да има мир. Да не стачкуват полицията. Защо не извади и на нас 20 мил., толкова ни трябват, изчислили са го нашите синдикати. Правиха среща среща и с Горанов, който казал, че отпуска 6 млн., които са крайно недостатъчни за това изравняване на заплатите“, допълни Митушев.

Сега първоначалната заплата на служителите на МВР е 830 лв., а на съдебната охрана – 720 лв.

Сумата, която се дава на служителите от Благоевград за специфичен труд, е 66 лв. 100-процентовия капацитет на заплащането получават само колегите им в София.

„Щатът ми е 719 лв, служител съм от 6 години. Имам семейство, справям се с кредити“, каза един от протестиращите.

„Условията на труд особено за жените са тежки. Ние работим с еднакъв контингент от престъпници, с които работят и колегите от МВР. Условията ни трябва да са равни!“, заяви охранителка в съда.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK