Коронавирус: ЕК отпуска още 122 милиона евро за научни изследвания

Снимка: Infomreja.bg

Проектите следва да са насочени към преориентиране на производствата с цел бързо производство на жизненоважни медицински материали и оборудване

Европейската комисия мобилизира още 122 милиона евро по линия на програмата си за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, в подкрепа на спешно необходимите научни изследвания във връзка с коронавируса. Новата покана за изразяване на интерес е част от финансовия ангажимент на Комисията в размер на 1,4 милиарда евро за финансиране на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, стартирана от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 4 май 2020 г.

Тази нова покана е най-новото допълнение към редица финансирани от ЕС действия в областта на научните изследвания и иновациите за борба с коронавируса. Тя допълва предходните действия за разработване на диагностика, лечение и ваксини посредством повишаване на капацитета за производство и внедряване на леснодостъпни решения с цел бързо удовлетворяване на належащите нужди.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Ние мобилизираме всички налични средства, за да противодействаме на пандемията посредством тестване, лечение и превенция. Но за да победим коронавируса, ние трябва също така да разберем какво отражение има той върху нашето общество и как най-бързо можем да разгърнем нашите действия. Трябва да проучим технологичните решения, за да произвеждаме медицинско оборудване и консумативи по-бързо, да следим и предотвратяваме разпространението на заболяването и да подобряваме грижите за пациентите.“

Проектите, финансирани по настоящата покана, следва да са насочени към преориентиране на производствата с цел бързо производство на жизненоважни медицински материали и оборудване, необходими за изпитване, лечение и превенция, както и към разработване на медицински технологии и цифрови инструменти за подобряване на откриването, наблюдението и грижите за пациентите.

Крайният срок за представяне на предложения е 11 юни 2020 г., тъй като основна цел на поканата е бързото постигане на резултати.

В съответствие с принципите на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, новооткритите решения трябва да са достъпни и достижими за всички. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK