Няма пречки за провеждане на изборите в канадската провинция Онтарио

Снимка: МВнР

Въведените нови ограничителни мерки от днес не пречат за провеждане на изборите на 4 април

Генералното ни консулство в Торонто бе уведомено от властите на провинция Онтарио, че въведените нови ограничителни мерки от днес не пречат  за провеждане на изборите на 4 април 2021 г. при спазване на здравния протокол, съобщават от МВнР.

„Въведените нови здравни мерки не пречат на извършването на услуги, които се осъществяват от правителствени организации и структури“, се посочва в писмено уверение, получено в генералното ни консулство от протокола на провинция Онтарио.

В документа се добавя, че е препоръчително всички консулства и подобни организации, които попадат в тази категория, да следват посочените от провинцията здравни регулации и протоколи във връзка с изборния процес.

Департаментът на външните работи, търговията и развитието на Канада даде съгласието на страната за откриване на 13 избирателни секции на територията на Канада във връзка с произвеждането на избори за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 година, което впоследствие бе потвърдено от отделните провинциални институции по места.

По информация на посолството ни в Отава към настоящия момент няма индикации от официалните канадски власти, които да сочат, че изборите не биха могли да бъдат проведени.

От МВнР напомнят, че даденото съгласие от канадска страна на федерално равнище за разкриване на избирателни секции в Канада не освобождава българските дипломатически и консулски представителства от задължението за спазване на приеманите на провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на КОВИД-19.

Правителството на Онтарио, считано от 12.01 ч. на 3 април 2021 г., обяви, че провинцията се включва в т.н. зона „Emergency brake“, която заменя досегашната „Червена зона“.

Сред по-важните ограничителни мерки, които влизат в сила в провинция Онтарио от 12:01 ч. в събота, са:

-           Избягване на несъществени пътувания (няма издадена заповед за оставане по домовете);

-           Задължение гражданите да не излизат навън, ако проявяват симптоми на Ковид-19;

-           Спазване на физическа дистанция между хората, които не живеят в едно домакинство, на разстояние най-малко 2 метра;

-           Носене на маска или материя, покриваща лицето на закрити публични места;

-           Забрана за събирания в закрити помещения, освен на членове на едно и също домакинство.

-           Мероприятията навън са разрешени до 5-има души на едно място;

-           Не се допуска формирането на опашки от хора, освен ако не бъде осигурена дистанция минимум от 2 метра.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK