Райони на Франция и Италия засегнати от опустошителна буря

Източник: архив: ЕПА

Бурята "Алекс" премина през западното крайбрежие на Франция и Северна Италия

Спасителни екипи засилиха издирвателните усилия в Югозападна Франция, след като наводнения отрязаха от света няколко села и отнеха живота на двама души в Италия, докато във Франция все още се издирват осем души, информира АФП.

Френското селце Брей-сюр-Роя в близост до италианската граница се превърна в сцена на разруха. Кал погреба къщи и обърна автомобили в коритото на реката, съобщи журналист на осведомителната агенция.

Осем души все още са в неизвестност от френската страна на границата, след като бури, проливни дъждове и големи наводнения връхлетяха района. Цели села са откъснати. Природните стихии предизвикаха и огромни свлачища.

Спасителната операция е концентрирана в долината Роя, където около 1000 пожарникари, подпомогнати от хеликоптери и войници, възобновиха издирването с надежда да открият оцелели. Те също помагат на хората, чиито домове са унищожени или няма достъп до тях.

Бурята "Алекс" премина през западното крайбрежие на Франция в четвъртък, носейки със себе си силни ветрове и проливен дъжд преди да се насочи към Италия, където северни региони пострадаха в събота.

Франция определи региона зона на природно бедствие.

Властите осигуриха подслон за около 200 души. Хеликоптери доставиха храна и хиляди бутилки вода на отцепените от бурята села.

Много линии и някои мобилни услуги са прекъснати. Някои жители използват сателитни телефони, за да комуникират със спасителите.

Въпреки прогнозите за още дъжд, спасителните действия продължават и днес.

От италианската страна на границата няколко села също са откъснати, много пътища са блокирани. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK