Втори храм ще бъде издигнат в Благоевград, ще е на пазара

Снимка: Infomreja.bg

Митрополит Серафим е одобрил мястото

С нов храм ще бъде построен през 2020 година в Благоевград.

Това стана ясно след пресконференция, свикана от кмета Румен Томов, който даде информация за плановете, подети от Общината.

Започваме процедури за изграждането на православен храм в района на пазара. Там има отстъпен терен и имам намерение до година той да бъде изграден. Според мен църквата е един от символите за обединяване на хората в едно населено място. Провели сме разговорите с митрополит Серафим, който одобри мястото.

Самият терен се намира в центъра на пазара и в момента има малко метално параклисче с икона и свещник за вярващите и за тези, чиито свети Мина покровителства. Мястото е осветено преди 10 години, а планове на построяване на храм там бяха правени и от предното управление.

Явява се проблем с паркирането и движението в пазарните дни – сряда и събота.

Но който иска да отиде на църква – ще го направи без да търси препятствия, отбеляза кметът.

През март тази година на среща между кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и Неврокопския митрополит Серафим бяха обсъдени подробности около изграждането на нов православен храм в Благоевград.

За църквата имаше изготвен проект. Храмът щеше бъде издигнат в парк „Македония“.

Площта, на която щеше да се разпростира, е 800 кв. м, като щеше събира около 2000 миряни.

Църквата е институция, която е взела решение къде да се намира храмът, а аз съм поел ангажимент да помагам, каза днес Томов.

Средствата ще са от дарители – юридически и физически лица. Загатната бе и темата за „анонимния дарител“, с който бившия кмет е разговарял.

„Църквата има достатъчно съветници по тези въпроси – но по принцип Църквата не желае един човек да инвестира в един храм“.

Храмът ще бъде разгърнат на 3 723 кв. м., от които църквата иска около декар.

В близост до пазара бе спряган и терен за построяване на спираловиден паркинг на няколко етажа, който да бъде управляван от Общината. Този план няма да се реализира, тъй като мястото е твърде малко като площ и е безсмислено да се влага инвестиция, особено на обем от по десет коли на ниво, които ще могат да ползват мястото.

Пазарът ще бъде запазен, за да не ощетяваме хората, които произвеждат и търгуват там, уточни градоначалникът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK