22-ма новозаразени за денонощието, 9 от тях медици

Доц. Димо Димов, снимка: МС, архив

7 от новите случаи са в сливенска болница

22 са положителните проби за COVID-19 през изминалото денонощие у нас, съобщи на редовния си брифинг секретарят на Националния оперативен щаб, доц. Димо Димов. Те са установени при 1347 изследвани проби.

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи достигна 2560.

Активност е отчетена в 6 области. В София всички нови случаи са амбулаторни. Два от тях се отнасят за деца до 2-годишна възраст.

В Сливен са регистрирани 9 нови случая, Ямбол - 4, Видин - 1, Перник - 1, Пазарджик - 1.

9 от новозаразените са медицински лица - двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари.

Един от случаите касае медицинска сестра в столично лечебно заведение, 8 са установени в Сливен.

"Тези случаи в Сливен идват като че ли само за да потвърдят наблюдаваните до момента изводи. 7 от колегите работят в едно и също отделение на болница, която не приема пациенти с коронавирус. Тези факти потвърждават огнищния характер на инфекцията", коментира доц. Димов.

Той отново подчерта, че до този момент единствените мерки, които противодействат на коронавирусната инфекция, са физическата дистанция, предпазните средства и дезинфекцията. "Именно заради тях постигнахме контрол над разпространението", допълни секретарят на Щаба.

По разпореждане на главния държавен здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев, и под ръководството на РЗИ, в Сливен е затворено въпросното отделение, ще се проведе дезинфекция, ще се проучат контактните лица, както и всички пациенти, преминали през отделението в рамките на последния месец.

За последното денонощие има два смъртни случая. Мъж 77 години в столичната болница "Света Анна" - това е лекар от Видин с исхемична болест на сърцето, артериална хипертония. Вторият починал пациент е жена на 67 години в Пловдив, преведена от Пазарджик - с белодробна болест и исхемична болест на сърцето.

Общият брой на починалите е 146, като средната възраст е 68,7 години.

Излекувани за вчерашния ден са 83-ма, с което общо стават 1206. Най-много са в София, следват Благоевград, Перник, Пловдив, Сливен, Пазарджик.

Добра новина е и бройката на настанените в болница, която е рекордно ниска до момента - едва 132-ма са в здравни заведения, а само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK