Румен Радев за доклада от ЕК: Това го говоря от много отдавна

Снимка: Infomreja.bg

Комисията представи първия си доклад как се изпълнява новия механизъм

Президентът Румен Радев бе лаконичен в оценката си за първите доклади за върховенството на закона, публикувани от ЕК.

"Ами аз това нещо го говоря от много отдавна", каза Радев, цитиран от БНТ.

Комисията представи първия си доклад как се изпълнява новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. За България са направени следните основни констатации:

- Правосъдната реформа трябва да бъде завършена, като се вземе предвид становището на Венецианската комисия по отношение на отчетността на главния прокурор.

- В борбата срещу корупцията - в първата половина на 2020 година са започнати няколко разследвания и са повдигнати обвинения за корупция по високите етажи.

- Остават обаче важни предизвикателства, както личи от проучвания, че общественото доверие в антикорупционните институции е ниско.

- Липсата на резултати в борбата срещу корупцията е една от основните теми на протестите в страната от лятото на 2020 г.

- Липсата на прозрачност по отношение на собствеността на медиите е повод за загриженост. Законодателството не забранява изрично политици да притежават медии и има установени връзки между политически актьори и медии.

С този доклад се заменят докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, които засягаха само България и Румъния.

Новият механизъм ще наблюдава и състоянието на медиите, съдебната реформа, борбата с корупцията и свободата на словото в държавите членки, както и върховенството на закона и отношенията между институциите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk