ВСС обяви нова процедура за избор на председател на Районен съд-Гоце Делчев

Мария Карагьозова, снимки: Infomreja.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обяви процедура за избор на председатели на три съдилища в страната, сред които е и Районен съд - Гоце Делчев.

Обявлението за свободните длъжности за административни ръководители е на основание член 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Кандидатите следва в 14-дневен срок от датата на обнародване на свободната длъжност в Държавен вестник да подадат в администрацията на ВСС заявление, че желаят да участват в избора за административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приложат необходимите документи. 

Обявените свободни длъжности са за административни ръководители на Окръжен съд – Велико Търново, Административен съд – Перник и Районен съд – Гоце Делчев. 

През февруари тази година поради изтичане на вторият мандат на председателката на съда в Гоце Делчев Мария Карагьозова, бе проведен конкурс за неин наследник, на който обаче не бе избран такъв.

Единственият кандидат за поста бе Стоян Хаджиев, но той не успя да събере необходимия брой гласове, за да получи шефското място.  

Според закона до обявяването на настоящата процедура съдия Карагьозова остава начело на Районния съд в Гоце Делчев.

Тя управлява успешно съдебната институция в продължение на 10 години. Избрана бе на ръководната длъжност през юни 2005 г., а през септември 2010 г. получи доверие и за втори мандат. 

Карагьозова е доктор по право, член е на Съвета по изпълненията на наказанията към правосъдното министерство. 

До високия пост, който заема два мандата, съдия Карагьозова стигна след дълга професионална квалификация. В началото на кариерата си, след завършване на висшето си образование през 1998 година, тя започва работа в системата като съдия изпълнител в Районния съд в Гоце Делчев.

От края на 2000-та до началото на 2003 г. е юрисконсулт в Министерството на правосъдието, след което работи като съдия в гоцеделчевския съд. От 2005 г. до момента тя е начело на Районния съд в Гоце Делчев. 

Според закона председателите на съдилища в България не могат да заемат поста си повече от два мандата. По тази причина съдия Карагьозова няма право да кандидатства за трети пореден мандат.  

За двата си мандата като ръководител на гоцеделчевския съд Мария Карагьозова показа истински професионализъм в работата си и се доказа като перфектен администратор. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK