Учителка от Благоевград стана жертва на агресивно бездомно куче

Снимка: бТВ

Учителка от Благоевград стана жертва на агресивно безстопанствено куче по време на редовната си разходка в парка. Жената е подала жалба в полицията и ще съди общината.

Денят изглеждал приятен за разходка в парк „Бачиново”, но завършил зле за Вера Кацарска. Тя в началото даже не разбрала, че е нападната.

„Губи ми се част от ситуацията, само си спомням, че излязоха хора от заведението и казаха да вляза в загражденията при пързалките. За съжаление, на пързалките имаше деца, които започнаха да крещят, да плачат, да се стресират, затворих вратите, децата се качиха на пързалката, излязоха родителите и набрах 112”, разказва учителката.

Жената е транспортирана до спешния център. Вади си медицинско и подава жалба в полицията. Няколко дни по-късно, глутницата е на същото място. Там е и бусът на общината, а вътре са служителите, ангажирани с проблема с безпризорните кучета.
 
Какво последвало: „Двама служители седяха в колата и се занимаваха с телефоните си, почуках на прозореца и помолих дамата да излезе от автомобила, казвам: „Аз съм жената, която я нахапаха кучетата, може ли да слезете и да ми кажете защо същата глутница беше на същото място?” Бялото куче ме разпозна, то се надигна, а тя слезе от колата и ме попита какво да прави, каза ми, че не се чувства добре, че е в дискомфорт и какво друго може да направи, освен да ги приберем, да ги обезпаразитим и пак да ги пуснем: „На мене ми е толкова лошо, а Вие ме занимавате с кучетата, попитах я защо тогава е на работа”.
 
Кирил Манов от общината в югозападния град разпознава заснетия от Вера автомобил. Защитава служителите: „Аз затова казвам, че нещо в нашето законодателство не е както трябва и трябва да се търсят начини да се промени. Аз не казвам вариант „убиване на куче”, но след като законът те задължава след като го хванеш веднъж, да го вкараш в приюта, да го кастрираш, чипираш и след това да го върнеш на мястото, значи нещата не са окей”.

Вера се опасява, че със застудяването кучетата ще стават все по-агресивни и може да нападнат и дете. Бездомните кучета са навсякъде, по улиците, в парковете и край училищата.

Кое от уличните кучета е агресивно и кое – не, е въпрос без ясен отговор. „Проблемът с доказване на агресивни кучета е много голям, ние имахме едно запитване до ОДБХ и ни казаха, че в България е имало само във Варна и София специалист, който може да даде становище дали кучето е агресивно, или не е”, обяснява Кирил Манов.

Това не е първият инцидент с Вера Кацарска. Преди години отново е нападана – в центъра на града. След поредния инцидент се страхува да ходи сама на разходка. Притеснява се даже от собственото си куче и сега му търси осиновители.

Пострадалата е извадила всички необходими документи и завежда дело срещу общината. Очаква и резултат от подадената в полицията жалба./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK