Организират обществен дебат за чистотата на въздуха в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Програмата за качеството на въздуха на територията на община Благоевград ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Срещата е насрочена за 27. март. По време на дебата ще бъдат представени промени в програмата.

Проектът се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Срокът за изпълнение е 13 месеца, като началото бе поставено на 14. юни 2017 г.

Общата стойност на проекта е 98 140 лв.

Основната цел е да се актуализира съществуващата Програма за намаляване на вредни емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на община Благоевград чрез изготвянето на комплексна програма за достигане на установените норми на замърсителите – фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди.

Специфичната цел на проектното предложение е намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване на количествата на ФПЧ10 и ПАВ.

Мерките, които се предвижда да бъдат взети на местно ниво, са свързани с газифициране на битовия сектор – поетапно увеличаване броя на домакинствата отопляващи се с газ от централен източник.

Също така подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за ФПЧ10 на комините на горивни инсталации на твърдо гориво.

Предвижда се обновяване на автобусите от градския транспорт, с автобуси, отговарящи най-малко на стандарт за вредни емисии ЕВРО 5, автобуси на газ и/или електро- и хибридни автобуси.

Сред мерките са включени и въвеждане на зони с ниски емисии, редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублокови пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности на територията на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK