"Всички ние на пътя – звездата си ти" стартира и в Кюстендил

Румен Точев, снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Седмица на пътната безопасност „Всички ние на пътя – звездата си ти” започва от днес на територията на Кюстенидлска област. Инициативата е на ООН, като целта е спасяването на над 5 хиляди човешки живота на Земята.

В рамките на кампанията ще бъдат проерявани спазването на ограниченията на скоростта, поставянето на предпазни колани, движението на пешеходците и спазването на Закона за движение по пътищата.

Осем са убитите по пътищата в Кюстендилско за първите десет месеца на годината, отчете началникът на сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР-Кюстендил главен инспектор Румен Точев. За първите 10 месеца на годината  са възникнали общо 414 катастрофи, със 101 души са ранени.

От 2008 година имаме снижаване на показателите. Ако задържим до края на годината тези цифри считам, че ще постигнем едно добро ниво, каза Точев.

Той посочи, че една голяма част от пътните произшествия са причинени от водачите – в над 93% от случаите. Две от произшествията са поради нарушения на пешеходци, а едно поради лоши пътни условия.

254 от катастрофите представляват сблъскване между моторни превозни средства. 36 произшествия са станали при блъскане в паркиран автомобил. При 16 от катастрофите са блъснати пешеходци, като при тях се отчитат 1 убит и 15 ранени. От началото на годината са блъснати и 5 велосипедисти. Най-тежки са произшествията при навлизане в насрещното движение. При тях има най-много убити – 4-ма и 14 ранени. По-голямата част от ПТП-тата стават в населените места, но най-тежки са катастрофите, случили се по първокласната пътна мрежа.

629 акта на водачи, превишили скоростта над 51 км/ч са съставени от ОД на МВР за първите 10 месеца на годината. Те са съставени на база заснети нарушения от 1 стационарна камера на главен път Е-79 и 3 мобилни видео системи.

На водачите са изпратени и 5 228 електронни фиша, отчете началникът на сектор "Пътна полиция" Румен Точев. 2 996 водачи са с отнети повече от 1/3 контролни точки, 731 - с отнети 2/3. На 218 души са отнети всичките контролни точки.

От началото на седмицата в област Кюстендил започва едноседмична кампания, насочена към пътната безопасност, намаляването на броя на жертвите и пострадалите при катастрофи.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK