Всички мостове в Пиринско за ремонт, най-опасен надлезът на Е-79 край Симитли

Снимка: Infomreja.bg

Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, но той не е спешен, според АПИ. „Това не означава, че мостовете са опасни, просто се нуждаят от ремонт, като проблемът е предимно в плочите на съоръженията”, каза пред БГНЕС специалистът на пътната агенция, който не поиска да говори пред камера.

Или преведено на достъпен език има нужда от ремонт на настилката върху мостовете, тъй като често се отварят дупки, тъй като асфалтът се полага върху бетонната конструкция. На всички мостове заради фугите и кръпките пада здраво друсане. Прегледът на съоръженията бе нареден от премиера Борисов след трагедията с виадукта Моранди в Генуа.

По ГП Е-79 от Благоевград до Сандански има девет моста, осем от тях са над р. Струма, „на възраст” 45-години, има и пет надлеза, по-опасен е този на пътен възел Черниче-Брежани, община Симитли. На него е ударена хоризонталната носеща греда от страната на Кресненското дефиле, арматурата е оголена, това е така от пролетта. Ударът се проточва през всичките четири греди на надлеза над Е-79, по който минава пътя Черниче-Брежани-Ракитна-Сенокос-Стара Кресна и отново Е-79. Това е обходният път при бедствия и аварии в дефилето, но може да се ползва само от леки автомобили, понеже е тесен и разминаванията са невъзможни.

Ударът е от по-висок товар от указания на табелата преди моста. На нея е указана максимална височина от 4.3 метра, или с 20 сантиметра по-малка от стандартните 4.5 м. на останалите и подобни съоръжения. Най-висок мост е този на входа на Кресненското дефиле, където има база за рафтинг и метан-станция. Височината му е 13 метра. Под него освен река Струма, минава и жп-линията София-Кулата. Той е и най-дългият в Пиринско-близо 200 метра.

Поглед от долу, има една разтворила се фуга, която продължава и във втората носеща колона. Тази фуга не е опасна, тя просто играе ролята на камертон, за да поема вибрациите от движещите се по моста автомобили. Под този мост има две тополи, които са се изравнили с височината на моста, те ще бъдат отрязани, каза специалистът от АПИ.

Край Петрич се намира един от най-проблемните мостове, който преди 6 г. се срути. Това е мостът над р. Струма на пътя Сандански-Петрич. Поради разместване на една от носещите колони, една плоча от моста падна в реката, получавайки се нещо като пързалка. Това стана на 23 май 2012 г., само ден след труса от 5.8 по Рихтер край Перник.

Според специалистите причина за подаването на колоната бе изземването на инертни материали от реката. При инцидента върху падналата конструкция имаше само един лек автомобил, който падна в реката, а водачът му успя да излезе невредим. Мостът бе ремонтиран в продължение на месеци, специалистите твърдят, че случаят от 2012 г. няма да се повтори. /БГНЕС

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK