"На армане с тъпане" се проведе по нетрадиционен начин

Снимки: Община Разлог

Под надслов „Надиграване или споделяне“ се проведе Научна кръгла маса край Разлог

На 27 юни в местността Бетоловото край Разлог организаторите на Националния фестивал на традиционните хорà „На армане с тъпане“ решиха да проведат по необичаен начин неговото девето издание във връзка с пандемията от вируса Ковид-19. По идея на Директора на фестивала, доц. Георги Гаров, и с подкрепата на Община Разлог и Народно читалище „15 септември 1903 – 1909г.“, при спазване на всички противоепидемични мерки и на открито в комплекс „Мурите“, се състоя научна кръгла маса на тема „Надиграване или споделяне“. Тя бе открита от ззместник-кмета на Община Разлог инж. Венцислав Гърменов и председателя на читалището в Разлог Атанас Орозов.

Пред представители на 27 танцови клуба от цяла България, академични и университетски професори, доценти и доктори обсъдиха в своите доклади темите за фолклорните събори, за работата на читалищата по опазване на традиционното наследство, за техниките на танцуване, за музиката към танцовия репертоар на клубовете, за музиката в съвременна електронна среда и други. Форматът на срещата не позволяваше презентации на екран, но затова пък участниците се наслаждаваха на хубавото време, красивите гледки и чистия въздух в планинското подножие. Както беше по замисъл, форумът се превърна в интересен и ползотворен дебат около съвременното танцово изкуство и традиционните български хорà.

Не се мина и съвсем без танци. Вечерта започна с традиционните за „На армане с тъпане“ шест общи хорà, изиграни от участниците под съпровода на оркестър „Роял бенд“. Интересното беше, че тематично във връзка със сезонната жътва, но и с цел предпазване, забраждането беше през половината на лицето, а хватът беше за паламарки. Разбира се, после цялата вечер се чуваха шеговити подмятания „хвани ме за паламарката“, което много точно беше предвидено от автора на идеята, доц. Гаров. Празникът продължи, като всеки от ръководителите на клубове поведе любимо свое хоро, традиционно за района на България, който представя.

Организаторите са щастливи, че макар и в условията на извънредна ситуация, успяха по атрактивен и полезен начин да отбележат поредното издание на фестивала, станал една от емблемите на Разлог.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK