Всеки втори ученик познава тормоза в интернет

снимки: Община Благоевград

Всеки втори ученик е имал отношение с тормоз в интернет, показва непредставително проучване на тема „Безопасен интернет. Кибертормоз”. В него са обработени 200 анкетни карти на 120 ученици, 50 родители и 30 педагози от благоевградските училища VII СОУ „Кузман Шапкарев” и СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски”. С кибертормоз са се сблъскали 60% от учениците в изследването и 40% от учителите.

Данните бяха представени от обществените възпитатели към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - Иванка Трайкова, секретар на комисията, и Бианка Равначка, обществен възпитател.

Според резултатите почти всички от анкетираните ученици и учители имат всекидневен достъп до интернет, като най-често използват домашен компютър. Близо 80 на сто от участвалите ученици имат профили в социалните мрежи и скайп, като толкова са отговорили и че са наясно какво е кибертормоз.

Почти всички учители (98%) отговарят, че има рискове в интернет и те са под формата на “тормоз от някой маниак”, “децата могат да бъдат подведени”, “злоупотреба с лични данни”. Сред опасностите са споменати и сайтовете за запознанства.

Нежелани запознанства, злоупотреби с лични данни и снимки, „педофили, хора които крият своята самоличност”, са най-често споменаваните рискове за 83% от анкетираните родители.

За предложения от педофили, среща с непознати, интернет тормоз от съученици, посочват и 57% от учениците, участвали в проучването на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Обществените възпитатели коментираха, че проблемът не може да бъде разрешен без съдействието на учители и родители и обещаха, че ще продължат да работят в тази насока.

На срещата присъстваха секретарят на Община Благоевград София Янчева, началник отдел „Образование” към община Благоевград - Любомир Станишев, главен специалист „Етнически и интеграционни въпроси” - Елка Спасова, представители на отдел „Закрила на детето” – Благоевград, полицейски служители, обществени възпитатели към училища в община Благоевград и ученици от II ОУ „Димитър Благоев”.

 

 

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK