ЕС даде жълт картон за Русия

Снимка: Infomreja.bg

В четвъртък членовете на ЕП изразиха загриженост, че държавите членки са блокирали плана на Европейската комисия да добави нови страни към черния списък на ЕС за пране на пари.

Резолюцията беше приета с огромно мнозинство, една седмица след като държавите членки отказаха да добавят 23 държави към актуализирания черен списък, които бяха посочени отЕвропейската комисия поради недостатъчното им законодателство за борба с прането напари.

Не трябва да се смесват политиката и борбата срещу прането на пари

Парламентът приветства Европейската комисия за изготвянето на черния списък, въз основа на „строги критерии“, който при предишни актуалицации е бил приет без забележки, както от Съвета, така и от Европейския парламент.

В резолюцията се обръща внимание на това, че страните от списъка са лобирали и оказали дипломатически натиск. Този натиск обаче не бива да подкопава способността на институциите на ЕС да се борят с прането на пари и да противодействат на финансирането на тероризма в рамките на ЕС, гласи още резолюцията.

Поради тази причина членовете на ЕП считат, че процесът на проверка и вземане на решения трябва да се извършва единствено въз основа на общоприетата методология.

Жълт картон за Русия

В резолюцията се посочва Русия, която не е включена в предложения списък на Европейската комисия. В текстът се подчертава, че различни парламентарни комисии са изразили загриженост по отношение на слабостите в мерките на Русия за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Следващи стъпки

Европейската комисия трябва да представи идентичен или изменен списък, а Европейският парламент и Съветът ще разполагат с един месец, за да го одобрят или отхвърлят.

Допълнителна информация

Европейската комисия предложи 23 страни да бъдат включени в черния списък на държавите с висок риск за пране на пари: Афганистан, Етиопия, Иран, Ирак, Северна Корея, Пакистан, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис и Йемен, които са вече в списъка на ЕС, като към тях се добавят Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсвана, Гана, Гуам, Либия, Нигерия, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия и Американските Вирджински острови.

Включването на трета държава в списъка на високорисковите държави не води до икономически или дипломатически санкции. Той служи да бъде изисквано от „отговорни субекти“ като банки, казина и агенции за недвижими имоти да прилагат засилени мерки за надлежна проверка на сделките, включващи тези държави, и да се гарантира, че финансовата система на ЕС е подготвена за предотвратяване на рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма, произхождащи от тези държави.

Според държавите членки процесът на актуализиране на списъка е неясен и потенциално уязвим за правни предизвикателства. Съществуват обаче опасения, че някои страни от ЕС са подложени на сериозно лобиране, особено от страна на САЩ и Саудитска Арабия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK