От днес Община Благоевград е собственик на 62 дка от бившите военни поделения

Снимка: Infomreja.bg, архив

Министерство на отбраната прехвърля 62 дка от терена на бившите казарми към Община Благоевград. Решението бе взето днес на редовно заседание на Министерски съвет.

Прехвърлянето на терените и облагородяването на площта е сред приоритетите на кмета д-р Атанас Камбитов за развитие на Благоевград. Първата стъпка по прехвърляне на теренните бе направена от градоначалника на 5 октомври 2012 година, когато между Община Благоевград и Сухопътни войски бе подписано споразумение за осъществяване на акта. След това 1,8 г. процедурата бе стопирана от правителството, оглавявано от Пламен Орешарски.

„Благодаря за помощта и подкрепата на правителството, в лицето на Бойко Борисов, за осигурените 1 100 000 лева за финансиране на споразумението между Община Благоевград и Сухопътни войски. Благодаря и на министерството на отбраната, което много бързо и много стегнато извървя процедурата. Благодаря на всички, които си спазиха обещанието към Община Благоевград“, каза кметът д-р Атанас Камбитов веднага след решението на МС.

На мястото на бившите казарми в Благоевград предстои да бъде изграден нов православен храм, за който вече са осигурени 100% от средствата, необходими за построяването му, от частен инвеститор. Върху терена ще бъде изграден и Експо център, който има всички условия, всички перспективи да се превърне в бизнес хъб в Югозапада, така че да стимулира местната икономика. Експо центърът ще доведе до повишаване на нивото на бизнес активност и откриването на нови работни места. На терена на бившите военни поделения е предвидено и изграждането на паркова зона.

След като прехвърлянето на терените вече е факт, предстои да бъде избрано най-подходящото място за изграждане на нов православен храм и да бъде направена първа копка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK