Времето през август дъждовно, с температури до 38 градуса

снимка: infomreja.bg, архив

Времето през месец август ще е дъждовно, а температурите ще достигат 38 градуса. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от Дарик.

Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 33 и 38, съобщи метеорологът Марияна Попова.

Средната месечна температура в равнините ще е между 21 и 24 градуса, по високите полета - 18-20, в планините - 12-16. В Западна България средните температури да са около и под нормата, а в Източна - около и над нормата.

Месечната сума на валежите за равнините и високите полета ще е между 30 и 50 л/кв. м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв. м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв. м. Очаква се в западната половина от страната валежите да са над нормата, в източната - под нормата.

Месецът ще започне с неустойчиво време. В Западна България ще има дъждове и гръмотевични бури, а в Източната времето ще е слънчево. Впоследствие ще има няколко относително по-спокойни дни, със слънчево време и високи температури.

През втората половина от първото десетдневие на август отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната.

Над източните райони през повечето дни ще преобладава слънчево време. Неустойчивото време ще се запази и през по-голямата част от второто десетдневие. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи, с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата.

През третото десетдневие на месеца въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Вероятност за преминаване на атмосферно смущение, свързано с краткотрайни превалявания, последвани от временно понижение на температурите, ще има около 23 август, прогнозира Марияна Попова.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK