Три училища в Гоцеделчевско преминават на едносменен режим на обучение

Снимка: Infomreja.bg

Според Наредба на Министерството на образованието и науката всички училища на територията на Република България трябва да преминат към полудневна организация  на учебния ден.

Как стои този въпрос в Гоцеделчевска община?

Отговорът потърсихме от заместник – кмета по образование и социални дейности Саид Иброш.

„От всичките 12 училища на територията на общината само три са на двусменен режим – Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“,  Второ основно училище „Гоце Делчев“ и Средно  училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница. След разговори с техните директори  съставихме план как постепенно може да се премине към едносменен режим и в тях“, каза Иброш.

Проблемът във Второ основно училище ще бъде решен чрез предстоящия мащабен ремонт на неговата сграда по Оперативна програма „Региони в растеж“. Ремонтът ще се извърши през пролетта и от следващата учебна година и това училище ще  премине към едносменен режим.

В Средното училище в село Брезница се освобождават две класни стаи, които доскоро са изпълнявали ролята на физкултурен салон, но тъй като такъв вече е построен, те ще се използват по първоначалното си предназначение. В момента се създава топла връзка между новопостроения физкултурен салон и сградата на училището.

Изискването за полудневна организация на учебния ден налага разширяване на сградата единствено на Първо основно училище. Съществува възможност за изграждане на пристройка към училището в източната част на дворното пространство.

„По предварителни изчисления става въпрос за 648 квадратни метра разгърната площ. За строителството ще са необходими около 350 хиляди лева, от които 200 хиляди за груб строеж и 150 хиляди за обзавеждане. В това училище въпросът за полудневната организация ще се реши след  година и половина – две години, защото трябва да се осигурят средства, а е нужно и време за строителството“, добавя Иброш.

Планът на Община Гоце Делчев за преминаване към полудневна организация на учебния ден е одобрен от Общинския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

2xd08:33 - 20.12.2018
Сигурно визирате Трето ОУ в което пък има цял празен етаж !? Колектива там да влезе в час и да се стегнат, трябва да има ред, дисциплина, по-високи изисквания към преподавателите. Родителите сами ще преместят децата си ако тези неща станат факт.
Аз14:46 - 19.12.2018
Въпросът с Първо основно училище може да се реши много бързо и без строителство, защото в града има друго училище, което има необходимата материална база, просто трябва да се определи капацитета на Първо училище и да не се приемат повече ученици там, а да се насочват в другото училище. Градът не е голям и двете училища са близо едно до друго.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK